W kanapki do pracy wkładam coś pyszniejszego niż plasterki. I nie potrzebuję kupować lunchu

Dodano:
Kanapki z sałatką Źródło: Shutterstock / from my point of view
Nie zawsze mam czas i ochotę na lunch w pracy. Wolę sobie zabrać pożywne kanapki z domu. Wtedy wiem, że będą świeże, naturalne i tanie. A ja zjem je ze smakiem, bez konieczności wychodzenia z firmy.

W niektórych firmach jest stołówka lub gdzieś w pobliżu miejsce, w którym można zjeść smacznie i tanio. U mnie nie ma żadnej z tych opcji, jedynie nieduży sklep, w którym ciężko kupić coś na lunch. Dlatego staram się zawsze zabierać z domu, coś na wypadek głodu. Ostatnio są to kanapki, które jednak nie są zwykłymi, nudnymi kanapkami. Moje wyglądają lepiej niż z niejednej kanapkowni i tak też smakują.

Pomysły na sycące kanapki do pracy

Kanapki do pracy nie muszą oznaczać plasterków szynki czy żółtego sera, włożonych między dwie kromki chleba. Ja staram się je urozmaicać, jak się da, by potem chciało się je zjeść i by były smaczne. Często zamiast masłem smaruję pieczywo pastą, np. jajeczną, warzywną. A potem przekładam wyrazistą w smaku wędliną, np. salami czy serem np. pleśniowym. Doskonale smakują także kanapki z wędzonym łososiem, awokado i sałatą albo z pasztetem, sałatą i ogórkiem kiszonym.

Jak zrobić sycącą sałatkę do kanapek?

Często rano robię sobie do pracy kanapki z sałatką. Może to być sałatka, która została z weekendu, a jeśli jej nie mam – prosta i sycąca sałatką, którą robię w 5 minut. Do jej przygotowania często używam szynki i sera, które mieszam z majonezem. Dzięki temu pieczywa nie muszę już smarować masłem.

Przepis: Kanapki z sałatką

Kanapki do pracy z sycącą sałatką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 2 puszyste, okrągłe bułki
  • 100 g szynki w kawałku
  • 50 g żółtego sera
  • szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówSzynkę i żółty ser pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, dość drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie kanapekPokrojoną szynkę, ser i szczypiorek wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku. Otrzymaną sałatką przełóż przekrojone bułki.

Co jeszcze warto dodać do sycącej sałatki?

Do sycącej sałatki można też dodać inne składniki. I tak żółty ser można zastąpić ugotowanym na twardo jajkiem, a szynkę np. salami czy wędzonym łososiem. Do sałatki warto też dorzucić warzywa, najlepiej niezbyt soczyste. Może to więc być pokrojona w drobną kostkę świeża papryka, ogórek świeży lub kiszony albo cebula.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...